UN dijeta iskustva i recepti po danima sa jelovnikom

Objavljeno dana by

Najtrаženije dijeta na ovim prostorima svakako je UN dijeta.

Pored takodje popularnih dijeta kao što je mesečeva, mesna i kupus dijeta, ova možda ima najpozitivnija iskustva. Razlog velike popularnosti UN dijete treba potražiti u njenoj izuzetnoj jednostavnosti i razumljivosti.

Tvorci ove dijete garantuju brz, zdrav i siguran gubitak kilograma. Isto tako ova dijeta obećava potpunu promenu metabolizma za 90 dana. Da li je to zaista tako? Pročitajte u nastavku teksta…

un dijeta

Šta je UN Dijeta i kakvi rezultati se mogu postići?

Predstavlja režim ishrane koji se primenjuje na duge staze i koji za cilj ima trajno uklanjanje kilograma i promenu loših navika u ishrani. Dakle nije jedna od brzih solucija mršavljenja. Iako je mnogo puta prepisivana, izdato mnogo knjiga , mnogo puta spominjana na forumima ne postoje prave mere, već su se iskristalisala neka generalna pravila. Neka od obećanja ove dijete su mogućnost skidanja čak do 30 kilograma i promene u metabolizmu bez gladovanja.

Osnovni princip je da se svakoga dana različita vrsta namirnica konzumira. Pa tako je ovaj plan ishrane podeljen na 4 dana koja se konstantno ponavljaju:
– prvi dan je proteinski
– drugi dan je skrobni
– treći dan je ugljenohidratni
– i četvrti dan je voćni

I tako ponovo ispočetka. Radi lakše evidencije tabela može da bude od velike koristi.

Veoma VAŽNA NAPOMENA je da se dani ne smeju preskakati ili mešati po sopstvenoj volji, već je neophodno striktno se pridržavati propisanih pravila i redosleda. Takodje doručak je uvek identičan i sastoji se od dve voćke.

TESTIRAJTE SE i saznajte kako trajno, sigurno i zdravo da izgubite kilograme

Trajanje UN dijete

Dobro se pripremite na ovaj režim ishrane s obzirom da je preporučeno trajanje ove dijete 91 dan (odnosno 3 meseca). Ponekada ćete osetiti momente gladovanja, kao na primer na početku dijete prilikom doručka dok se organizam ne adaptira na promenu ishrane. Ponavljanje ove dijete odnosno započinjanje novog ciklusa od 91 dan je moguće tek nakon 3 meseca.

Doručak za UN dijetu

Kao što je navedeno doručak je isti tokom trajanja dijete i ovo pravilo na sme se prekršiti. Za doručak smete pojesti 2 ISTE voćke.

Dozvoljeno voće je:
– 2 narandže ili 2 jabuke ili 2 kruške, ili 1 banana sa šoljom šumskog voća

dorucak-un-dijeta

UN dijeta jelovnik po danima

Recepti za Proteinski dan (prvi)

Kao što sam naziv kaže, akcenat je na namirnicama koje imaju visok sadržaj proteina u sebi kao što su meso, jaja, riba. Takodje je dozvoljena konzumacija povrća sa niskom energetskom vrednošu, kao što je na primer krastavac. Kao što je poznato, proteini su zaslužni za osećaj sitosti. Proteini obezbedjuju da ne dodje do gubitka mišićne mase.

Ručak

– Tanjir supe
– 250 grama mesa ili umesto toga tri jajeta, ili soja
– salata po izboru i preporučeno je dodati 1-2 kašike maslinovog ulja
– 1 parče hleda (po mogućnosti da bude integralni)

Večera

Isto kao i ručak samo izbaciti hleb i supu

Skrobni dan (drugi)

Na početku drugog dana ciklusa zalihe skroba u jetri i mišićima su potrošene. Ovo je prelazni dan.

Ručak

– Po svom receptu koristite kombinaciju sledećih namirnica: krompir, pirinač, sočivo, testo, pasulj
– jedna kriška hleba je dozvoljena
– salata po izboru

Večera

Obrok bez hleba. Pola porcije obroka kao što je bio za ručak.

Ugljenohidratni dan (treći)

Tokom ugljenohidratnog dana možete konzumirati sve od testenina, kaloča, začina, čokolada za kuvanje, torta….Ovaj dan je izduvni ventil za one koji ne mogu da izdrže ovakav režim ishrane

Ručak

Pica ili kuvane testenine začinjene po ukusu uz dodatak paradajza sa niskim udelom šećera

Večera

2 parčeta torte ili sladoled ili 4 manja kolačića. Preporučuje se jedno parče crne čokolade za kuvanje sa što većim udelom kakaoa.

Voćni dan (četvrti)

Tokom ručka i večere možete konzumirati voća koliko želite. Neke od ideja su voćne salate, voćni kolači, sirovo voće i sl.

Vodeni dan

Primenjuje se na svakih 29 dana, odnosno nakon što 7 puta ponovite gore navedene dane (7×4). Princip je jednostavan konzumira se samo voda ili prirodni sokovi bez dodatnog šećera. Ovaj dan ima diuretsku funkciju. Veoma malo kalorija (energije) se unosi, ali je dozvoljen kofeina koji ima stimulativni efekat.

Napomena i dodatne informacije

1) Obroci se ne smeju preskakati, kao ni dani

2) Trudite se da pijete 2 litre vode svaki dan

3) Primenite vodeni dan nakon 29 dana (odnosno nakon što 7 puta primenite proteinski, skrobni, ugljenohidratni i voćni dan)

4) Dozvoljena je konzumacija čaja i kafe, ali samo uz zasladjivače. Dakle šećer je zabranjeno stavljati u napitke

5) Potpuno prirodni sokovi su dozvoljeni, i oni se vode kao zamena za obrok

6) Naravno,alkohol i gazirana pića su strogo zabranjena

7) Za bolji efekat težite da konzumirate namirnice koje imaju manje kalorija

8) Trudite se da ne jedete posle 20 časova osim nekih biljnih čajeva, kao i da prilikom primene proteinskog dana ne mešate više izvora proteina.

9) Razmak izmedju obroka je preporučeno da bude 3-4 sata.

Šta posle? Da li se kilogrami vraćaju?

Medjutim poznato je da posle primene raznih dijeta dolazi do takozvanog jo-jo efekta, odnosno ponovnog vraćanja kilograma nakon što se prepustimo starom režimu ishrane. Da li je to tako i sa UN dijetom?

vracanje-kilograma-un-dijeta

Pogledajmo prvo koje su to pozitivne a koje negativne posledice ove dijete:

Pozitivne korisne strane

– dijeta podstiče konzumaciju 2 litre vode svakod dana
– režim ishrane je tako prilagođen da nema preskakanja obroka i samim tim ni gladovanja
– za razliku od drugih dijeta ova je izuzetno jednostavna za primenu
– efikasna je za skidanje kilograma i omogućuje lak prelazak na prvobitni režim ishrane koji ste koristili pre započinjanja UN dijete

Negativne štetne strane

– dugo trajanja dijete i teško pridržavanje dana proteina, voća, skroba i ugljenih hidrata, te mnogi ne uspeju da izdrže 91 dan.
– ne dolazi do promene metabolizma te postoji izuzetno velika verovatnoća da će se izgubljeni kilogrami vratiti brzo i lako, odnosno da će nastati jo-jo efekat.
– rizik od anemije
– ne troši se masno tkivo
– ne stvara dobre navike u ishrani, a isto tako i ne menja loše navike
– dozvoljena je konzumacija veštačkih zaslađivača
– povećan rizik nastanka avitaminoze i gubitak kalcijuma
– povećan rizik za deficit esencijalnih masnih kiselina
– povećana opterećenost na određene probavne organa, insulin i štitnjače

TESTIRAJTE SE i saznajte kako trajno, sigurno i zdravo da izgubite kilograme

Ova dijeta kao i mnoge druge deluju samo u kratkom roku, i zbog nedostatka akcenta na fizičku aktivnost, ravnotežu unosa i potrošnje energije i  i zbog preporuke unošenja kolača i torte ne može da opstane na dugi rok.

Takodje veoma opasne negativne posledice ove dijete su gotovo siguran gubitak gvoždja, opterećenje rada žuči i creva i poremećaj metabolizma masnih kiselina (što je od izuzetne važnosti za regulisanje stanja upale, zdravlje kože i srca).

Uspešnost primene ovog režima ishrane karakteriše izuzetna samodisciplina i kontrola. Tako da možemo navesti to kao jednu od važnih pozitivnih strana UN dijete. Ukoliko izdržite 91 dan uspećete da uvedete disciplinu u ishrani, što uključuje konzumaciju svih vrsta namirnica kao i redovnost obroka.

Na kraju je bitno razgraničiti dijetu od zdrave ishrane. Ma koja god da je dijeta u pitanju, ona predstavlja kratkotrajno rešenja za gubitak kilograma, dok zdrava ishrana predstavlja potpunu promenu navika u ishrani i obezbedjuje trajno vitku liniju i zdravo telo.

Nemojte se patiti sa ovakvim vrstama kratkotrajnih dijeta, promenite životni stil iz korena i obezbedite vitku liniju, TESTIRAJTE SE i saznajte kako trajno da izgubite kilograme <<

 

 

Podelite svoja iskustva UN dijetom dole u komentarima :)

Objavila Vanesa Petrov